OL fodbold Rio 2016

Så starter OL fodboldturneringen i Rio 2016. 12 nationer skal kæmpe om guldet.

I kvindernes turnering er der tre grupper med fire hold. De to bedste hold og de to bedste treere i hver gruppe kvalificeres videre til kvartfinalerne.

USA er regerende olympiske mestre fra OL 2012 i London (og verdensmestre i 2015). De vandt i øvrigt også OL guld i 2008, i 2004 og i 1996. Det er kun Norge, som også har prøvet at stå øverst på den Olympiske skammel. Det var i 2000 i Sydney. Japan er OL vicemestre fra 2012, hvor Canada vandt bronze foran Frankrig.

Hvad er særligt for den Olympiske turnering?

Modsat mændenes fodboldturnering, så er kvindernes turnering en konkurrence mellem de bedste spillere fra de bedste senior-nationer. Der er INGEN aldersrestriktioner hos kvinderne.

Nationerne kvalificerede sig via VM slutrunden sidste år eller ved særskilte turneringer. Således var Sverige, Norge, Holland og Schweiz i marts måned i indbyrdes kamp om den sidste europæiske plads. Den plads vandt Sverige.

Der er flere lande, som tidligere har satset voldsomt på en Olympisk medalje og derfor har ligget i træningslejre i hele til halve år op til OL. Det gør sig også gældende i år hos blandt andre Kina og Brasilien.
Det er vist også kun det danske landshold, (som skal konkurrere i mændenes OL turnering), som er ankommet så sent til Rio (3 dage før første kamp), at klimatiske forhold, restitution, tidsforskel kan have en afgørende indvirkning på præstationen. Alle kvindeholdene har haft længere forberedelsestid. Dog må Brasilien, Columbia, USA og tildels Canada stadig formodes at have en lille fordel på den parameter.

Spillertruppen til et OL må maksimalt bestå af 18 spillere, og der er kampe i gruppespillet hver tredje dag. Det stiller krav til kvaliteten af bredden i truppen. Det er en fordel for Tyskland, Frankrig, USA.

Turneringen spilles flere steder i Brasilien, og det er derfor ikke alle hold, som er indkvarteret i OL-byen, hvilket i sig selv kan være afgørende for restitution, forberedelse mm. Gruppen med Brasilien, Sverige, Kina og Sydafrika spiller kampe i Rio, så disse lande må formodes at bo i OL-byen.

Kampen om OL-medaljerne står mellem følgende nationer

Asien: Australien, Kina
Afrika: Sydafrika, Zimbabwe
Nord- og Mellemamerika: USA, Canada
Sydamerika: Brasilien, Colombia
Oceanien: New Zealand
Europa: Tyskland, Frankrig, Sverige

Grupper

E: Brasilien, Sverige, Kina, Sydafrika
F: Canada, Zimbabwe, Australien, Tyskland
G: Frankrig, USA, Colombia, New Zealand

Kampe

Onsdag 3. August 2016 (lokal tid Rio). Kampene kan ses på TV2-sport eller ARD
Gruppe E 13:00 Sweden vs South Africa Rio de Janeiro Olympic Stadium Tip 1
Gruppe E 16:00 Brazil vs China PR Rio de Janeiro Olympic Stadium Tip 1 eller x
Gruppe F 15:00 Canada vs Australia São Paulo Itaquera Arena Tip 1 eller x
Gruppe F 18:00 Zimbabwe vs Germany São Paulo Itaquera Arena Tip 2
Gruppe G 19:00 USA vs New Zealand Belo Horizonte Mineirão Stadium Tip 1
Gruppe G 22:00 France vs Colombia Belo Horizonte Mineirão Stadium Tip 1

Finalen spilles fredag den 19. august i Rio.

Favoritterne

USA “plejer” at vinde OL-guld, og det kan sagtens ske igen. Lige i halen på dem er Tyskland og måske Canada og Frankrig, men Tyskland har aldrig tidligere været gode til OL. Frankrig har svært ved at vinde, når det gælder mesterskabsmedaljer, og Canada har ikke umiddelbart styrken til at kunne slå USA.

Det bliver spændende at følge…

…Gruppe E! Fordi det højst sandsynlig bliver virkelig tæt kamp om de to øverste pladser. Brasilien har været samlet i rigtig lang tid for at forberede sig optimalt til OL på hjemmebane. Sverige har et rutineret hold. Kina slog både Japan (regerende viceverdensmestre og OL-vicemestre) og Nord- og Sydkorea i kampen om at komme til OL, og Kina og kineserne investerer traditionelt meget i kampen om olympiske medaljer. Sydafrika kan måske være overraskende gode efter en lang forberedelsesperiode med en rutineret hollandsk træner, men spillerne er ikke turneringsvante, så de går nok ikke videre fra gruppen, men kan drille de øvrige hold.
Hold også et ekstra øje med Sverige. De er i EM-kvalifikationsgruppe med Danmark og kommer til Viborg i september.

Det bliver også spændende at følge Canada. De vandt bronze for fire år siden i London, endte i kvartfinalerne sidste år til VM på hjemmebane – og den tidligere danske landstræner Kenneth Heiner-Møller er assisterende landstræner.

Link til den officielle OL-side på FIFAs hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.