Sådan bliver du verdens bedste…

I DR2 udsendelsen Sådan bliver du verdens bedste er temaet hvad skal der til for at blive verdens bedste. “Hvad er det de kan, de gudsbenådede talenter? Findes de overhovedet, eller kan du og jeg også blive verdens bedste, hvis blot vi vil det nok? Er der genveje?
Udsendelsen tager på opdagelse i hjernen og hjertet – i Lars Andersens nørdede hobby-bueskydning, der har fundet vej til selveste Hollywood, i elitefodbold, mikrokirurgi og klassisk musik. Udsendelsen udforsker læringsteknikker og menneskets udviklingspotentiale for at finde ud af hvordan du bliver verdens bedste”. 

Udsendelsen berører mange interessante ting, og den er bestemt et kig værd, hvis du beskæftiger dig med læring, undervisning, talentudvikling mm. 

Umiddelbart har jeg hæftet mig ved to ting.

Akademier – eller ikke akademier…

Flemming Pedersen, teknisk direktør fra FC Nordsjælland (og snart superliga-træner) fortæller i denne udsendelse, at de dygtigste spillere i topligaerne alle har spillet på akademier. Altså et argument for, at hvis du vil være rigtig dygtig – blandt verdens bedste – så er akademier med struktureret træning blandt ligesindede vejen frem. Derfor oplever vi i mange sammenhænge, at akademier / skoler / klubber / centre blomstre op over hele verden (og i Danmark) med det mål for øje, at tilrettelægge træning, uddannelse og hverdagen, så muligheden for succes i et fag eller idræt er størst mulig.

Skal vi regne den anden vej, er det også værd at se dette…

Why Children Football Academies will never succeed

I Business Insider hvor Michael Calvin har lavet et lille regnestykke, som siger, at i England er virkeligheden denne: ‘Only 180 of the 1.5 million players will make it as a Premier League pro. That’s a success rate of 0.012%,’ – og af de 9-årige, som udvælges til akademierne vil mindre end en ½ procent ende i Premier League eller ende med at titlen som fodboldspiller er den primære lønindkomst.

Hvad gør vi?

Hvis vi tager begge udsagn til note, skal vi virkelig overveje, hvad og hvordan vi tilrettelægger talenttræning, akademitræning, skoler, topcentertræning, centertræning, klubtræning og vi hvad ellers kalder det, når vi udvælger, selekterer og tilrettelægger hverdagen og livet for børn og unge i mindre eller større detaljer. 
Jo mere tid vi beslaglægger af børnenes og de unge menneskers liv og hverdag, jo mere ordentligt skal vi gøre det, fordi sandsynligheden for at et struktureret program ender med verdensklasse i en idrætslig færdighed er ganske lille.

Læring af kropslige færdigheder – at ramme noget i bevægelse

Lars Andersen – den danske Robin Hood – der er fantastisk med bue og pil, har en meget interessant pointe, når han underviser i at ramme et objekt med bue og pil.

Med viden om øjets opbygning argumenterer han for, at mennesket har meget lettere ved at ramme et objekt, når det er i bevægelse. I udsendelsen vises det i et læringsforløb med en ikke-bueskytte, som skal lære kunsten på meget kort tid.

Det er interessant, at koble denne viden og erfaring med generelt læring af  idrætslige færdigheder i specielt idrætsgrene, hvor afleveringer til medspillere er en central del af spillet – eksempelvis i fodbold.

Hvor ofte handler en øvelse ikke om at ramme en medspiller, som står stille ved en kegle? Eller ramme en kegle? (Man kunne nogle gange også overveje at gøre det tilladt at flytte målet :-))

Prøv at redesigne (eller undlade) alle øvelserne som indeholder afleveringer mm til passive medspillere eller kegler. 

Det gør en forskel i succes-raten, hvis afleveringer i stedet trænes, når medspiller er i bevægelse. i øvrigt ligner øvelsen dermed også meget mere det, som sker i spil…

Jeg er i gang med at teste det i træningen af spillere i alle aldre og niveauer – og det er klart sjovere træning for børnene (og for træneren :-)). 

#vispillerforatjuble  vispillerforatjuble.dk